Wat is er nog meer aan kunst te zien in de IJmond? Via "Exposities in de Buurt" geven wij een overzicht van wat er zich in onze nabije omgeving allemaal afspeelt op het gebied van kunst. Wij proberen dit zo volledig mogelijk te maken. Als je kunstenaar bent of kunstliefhebber en ons op een specifieke expositie wilt wijzen, stuur een bericht via het contactformulier onderaan en wij geven er aandacht aan op deze pagina.

 

Nog te zien in KeK tot 3 september 2023:

Saskia Sluiter, Beeldbouwen

Een geweldige expositie van een kunstenares die alles in haar mars heeft. Deze overzichtstentoonstelling in KeK geeft haar veelzijdigheid goed weer. Op de foto links, bijvoorbeeld, is een bos te zien dat in éen stuk gehouwen is uit een boomstam. Poëtischer kan kunst niet worden.

Hieronder een boot; éen van de drie die op de expositie te bewonderen zijn.

KeK is open op ma t/m vr van 10-17 en op zat van 11-16 uur.

Kerkplein 1, 1941 HD Beverwijk. Toegang gratis.

www.saskiasluiter.eu

 

De schilderingen op textiel zijn zo fenomenaal prachtig om te zien, dat je als kijker erbij wegdroomt. Deze expositie van Marjoke Staal in KeK heet Licht. De kunstenares vangt het licht en speelt ermee op een geheel eigen wijze, waarbij ze het gebruikt als pointillisme, gewoon, omdat zij dit kan. Deze expo is een aanrader. 

Licht is te zien van 22 maart t/m 30 april 2023 in het Kennemer Theater, Kerkplein 1 in Beverwijk. De opening vindt op 24 maart plaats vanaf 16.00 uur.

 

De expositie Modeltekenen met o.a. Mary Admiraal in Galerie De Waag in Haarlem is tot 2 april 2023 te bezoeken.

Mary Admiraal heeft scherp oog en warm hart voor haar modellen en dat straalt haar werk ook uit. Maar ook Joke Kokkelkoren en  Saskia Kluft, om een paar namen uit de lijst van kunstenaars te halen, zetten het menselijk lichaam in een paar feilloze strepen neer.

 

De Waag, Spaarne 30 in Haarlem. Open: vr t/m zond 13-17 uur.

 

Een expositie met o.a. Mary Admiraal in de mooie omgeving van de Kloostergangen van 7 december t/m 20 januari, en Galerie de Waag van 8 t/m 25 december, beiden in Haarlem.

 

 

 

Van 8 december t/m 15 januari 2023 zijn er grote lichtobjecten in het winkelgebied van Zaandam te bewonderen. Naast deze lichtobjecten zijn ook verscheidene etalages kunstig aangekleed.

Voor het volledige programma kun je http://www.stadshartzaandam.nl/lichtroute bezoeken en over alle festiviteiten in december en januari lezen.

 

Fotografie en mixed-media van kunstenares Esther Koeman in KEK. Concepten veranderen in projecten. Wat dit betekent voor de kunst is te zien vanaf 5 juli t/m 28 augustus 2022 bij Kunst Exposities Kerkplein.

KEK is maandag t/m vrijdag van 10-17 uur open en op zaterdagen van 11-16 uur.

Adres: Kennemer Theater, Kerkplein 1 te Beverwijk.

Welke exposities waren er in 2022

 

In Woord en Daad hangen vanaf 15 juli assemblages. Nieuw werk van verschillende opwindende kunstenaars waaronder Norbert Wille. Alleen al voor deze kunstenaar, scherp met originaliteit, is de expositie meer dan een kijkje waard.

De expositie vindt plaats in galerie Playroom te Zaandam, Westzijde 99. De galerie is geopend op vrijdag t/m zondag van 13-18 uur. 

De Vernissage is op 15 juli van 18-21 uur;

de Finissage op 7 augustus van 15-17 uur.

 

Rudi van de Wint: Reis naar het oneindige.

Vanaf 4 juni 2022 is een overzichtstentoonstelling van Rudi van de Wint in het Stedelijk Museum Alkmaar te zien. Deze schilder en beeldhouwer heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten. De tentoonstelling in het Stedelijk van Alkmaar geeft een beeld van Van de Wint's werk door de jaren heen. Het is een feest van sculpturen en schilderijen.

 

Tezelfdertijd met deze overzichtstentoonstelling is "De Vaandeldrager" van Rembrandt te bezichtigen. Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft de exclusiviteit in Noord Holland om het imposante kunstwerk tentoon te stellen. Om iedereen in de omgeving de kans te geven de Vaandeldrager te zien, is het Stedelijk in juli elke dag open. Toegang op maandag is gratis. De tentoonstelling loopt van 2 t/m 31 jul 2022.

 

Reguliere openingstijden Stedelijk Museum Alkmaar: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. 

 

102,5 jaar Mariaschool.

De Mariaschool in Heemskerk bestond in 2020 100 jaar. Omdat vieren van dit feit toen niet mogelijk was, besloot men om twee en een half jaar later alsnog aandacht hieraan te besteden.

De expositie in het gemeentehuis van Heemskerk is inmiddels achter de rug. Wat er wel te beleven valt, is een open huis in de Mariaschool zelf. Op zaterdag 6 juli openen acht kunstenaars hun werkplaats van 11 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags. De school ligt aan de A. Verherenstraat in Heemskerk tegenover de Laurentiuskerk.

 

Op 4 en 5 juni is de 25e editie van de Kunstfietsroute Castricum.

Op 25 adressen is er  kunst in al haar vormen te zien. Meer dan 70 kunstenaars nemen hieraan deel en tonen schilderijen, sculpturen, houtwerk, keramiek en alles wat er verder nog aan kunt te vinden is.

Bezoek www.kunstfietsroutecastricum.nl voor meer informatie, een plattegrond en de stops.

 

Peter Pontiac, tekenaar.

Van 2 mei tot 11 juni 2022 schenkt het KEK aandacht aan striptekenaar Peter Pontiac. Pontiac, voor wie Robert Crumb ooit als een soort muse fungeerde, is vooral bekend vanwege zijn undergroundstrips. Zijn tekenstijl is eigentijds, direct herkenbaar en voor Nederland uniek.

Openingstijden KEK: maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur.

 

Norbert Wille, Annetta Willemse en Judith Lehthaus in Kunstcentrum De Kolk te Spaarndam. Verrassend en verfrissend werk: assemblages, bloemen en hoeden.

De expositie is te zien tot 24 april 2022.

Opmerkelijke exposities, opvallende exposities, of zo maar een expositie: op dit formulier kun je ons erop wijzen.